GOOGLAJ i pretražuj svašta nešta

subota, 30. srpnja 2011.

Limun i njegova ljekovita svojstva

LIMUN LIJEČI RAK : uzmite 1 litru tople vode i u nju iscijedite 1 limun svaki dan , te popijte to kroz cijeli dan i vaše tijelo će početi uništavati stanice raka u vama,pa i potencijalne klice ukoliko ga nemate al imate sklonost da obolite od neke vrste karcinoma-potvrdila su to istraživanja medecinskih stručnjaka iz 70-tih godina al se tada ovaj jednostavan i učinkovit recept u borbi protiv raka zataškao od javnosti radi potencijalnoga gubitka profita na umjetnim lijekovima i tabletama koje se danas nude u borbi protiv te strašne bolesti,ova se tema ponovo aktualizirala kao djelotvorna u 2011 godini kada se ponovo priznaje i objavljuje javnosti da je limun ne samo biljka nego i lijek u borbi protiv raka i opakih toksina u tijelu čovjeka.

Limun je namirnica sa vjerojatno najdužim popisom pozitivnih djelovanja na naše zdravlje. O limunu kao lijeku pisane su brojne knjige, a ja ću za početak izdvojiti samo neka najvažnija ljekovita svojstva limuna, tog kiselog agruma.

Ljekovita svojstva limuna

Limun znatno podiže imunitet, on je prirodni antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije ali, što je zanimljivo, privlači bakterije korisne za naš probavni sustav. Mnoge dijete preporučuju limun jer on daje osjećaj sitosti i istovremeno diže energiju umornom tijelu. Blago djeluje na jetru, na probavu i na krvnu sliku jer snižava kolesterol. Kod visokog kolesterola preporuča se kombinacija limuna i bijelog luka o kojoj ćemo uskoro pisati. Limun je i učinkovit protiv žgaravice . Citruse inače nije pametno konzumirati kod žgaravice, ali ako pomiješate žlicu limuna i pola čaše vode i to popijte žgaravica će nestati. Navodno limun pomaže i kod menstrualnih bolova.

LIMUN je zapravo lijek za svakoga čovjeka - sredstvo je za čišćenje i dezinfekciju a može se koristiti i kao kozmetički preparat,možete ga jesti i piti njegov sok, a od njegove KORE možete napraviti ETERIČNO ULJE, limun je lijepa izgleda,prilično je jeftin i ima ga po cijelom svijetu.

Limun potječe iz jugo-istočne Azije,odande je sa vremenom bio prenesen na zapad u zapadnu civilizaciju pa je tako stigao i do Sredozemlja.Limun odlično uspijeva u područijima sa BLAGOM KLIMOM i zato se najviše uzgaja u zemljama kao što su : Argentina,Italija,Mexiko,Španjolska te u nekim afričkim i azijskim zemljama.Ovisno o sorti i mjestu uzgoja limuna,stablo limuna može godišnje imati  od 200 do 1500 plodova.
Neke sorte limuna cvatu više puta godišnje tako da se limun može brati tijekom cijele godine što je jako pozitivna stvar kao i to da je limun lijekovit pa se ljudima i isplati čuvati i njegovati proizvodnju limuna u cijelom svijetu.

Za uzgoj limuna ne trebate mnogo prostora,može se uzgajati čak i na balkonu nap: u velikoj posudi ili vazi ali pod jednim jedinim uvjetom DA NA TOM BALKONU IMA MNOGO MNOGO SUNCA.

Niska stabalca limuna tako posađena u vaze na vašem balkonu ili u vašem dvorištu mogu biti pravi ukras a limun će Vam dobro uspijevati ako ga stavite na neko TOPLO,SUNČANO MJESTO KOJE SE NALAZI U ZAVJETRINI PO MOGUĆNOSTI UZA ZID.AKO ZIMI BUDE JAKO HLADNO STABALCE TREBA POKRITI ILI UNJETI U KUĆU DA NE SMRZNE .

Ja osobno najviše volim piti OSVJEŽAVAJUĆU LIMUNADU - napravljenu od iscjeđenoga limuna u vodi i malkoc sećera,možete i limun iscjediti u čaj kada pijete čaj koji volite,sok od limuna možete koristiti kao dezinfekcijsko sredstvo nap: neke domaćice ga koriste za uklanjanje mrlja ili čišćenje sudopera umjesto deterdženta u kombinaciji sa sodom bikarbonom,limun je bogat limunskom kiselinom koja služi kao prirodni konzervans te daje jelima i pićima kiselkast okus,limunov mesnati dio i kora sadrže PEKTIN- tvar koja se u prehranbenoj industriji koristi kao emulgator te sredstvo za zgušnjavanje i želiranje,od limunove kore dobiva se eterično ulje koje se naveliko koristi u farmaceutskoj,prehrambenoj i kozmetičkoj industriji i zbog svega a ima još mnogo toga o limunu - LIMUNA JE ZLATA VRIJEDAN NAMA LJUDIMA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU.

Limun je bogat VITAMINOM C - vitamin C neophodan je za razvoj i zdravlje ljudskoga organizma,ima ga u mnogim namirnicama primjerice u zelenom lisnatom povrću,rajčici ili paradaizu,paprici,ribizu i jagodama.

Jedan od glavnih izvora vitamina C jesu AGRUMI u koje spada i LIMUN .
Količina vitamina C u limun ovisi o raznim čimbenicima kao što su zrelost ploda,klimatski uvjeti u kojima drvo raste pa čak i položaj ploda na stablu.
U nekim zemljama preporučena dnevna doza vitamina C za zdrave odrasle osobe iznosi oko 100 miligrama.
Limun prosječne veličine sadrži oko 50-tak miligrama vitamina C .

Kako konzumirati limun?

Limun je najbolje nacijediti i spremiti u hladnjak te po želji konzumirati. Ako ćete ga ići cijediti svaki puta kada želite dodati par kapi soka od limuna u salatu to će vam brzo dosaditi. Zato je dobro nacijediti veću količinu limuna i to onda trošiti. Limunova kora ima kiselkasto- gorku aromu i može se dodavati kolačima, a u mediteranskim krajevima je popularan i liker od limuna. Kriške limuna dodaju se u čaj i druge napitke zbog arome, ali ja preporučujem cijeđenje limuna (umjesto dodavanja kriški) kojim dobivate i aromu i zdrava svojstva.

Kako kupovati limun?

Limuni se razlikuju po slatkoći, a pravilo je da su slađi limuni bogatiji mineralima i vitaminima. Kako znati koji je limun sladak? Prvo je pravilo birati žute limune prije nego zelene. Drugo pravilo je birati teške limune. Limun koji je bogat korisnim tvarima ima tanku koru i bogatu unutrašnjost i teži je u odnosu na limun iste veličine koji ima debelu koru i nije toliko bogat korisnim sastojcima.

Naslikao slikar amater Pero Popić

Naslikao slikar amater Pero Popić
"Dubaj,Arabija,more i plaža"

Slikar amater Pero

Slikar amater Pero
Kuća u Velikoj Bukovici,BiH

Slikar amater P.P

Slikar amater P.P
"Selo i seoski ambijent ribolovaca"

Recepti i jela moje mame

Razmišljanja maloga čovjeka

PREPUSTI SE BOGU

Blagdani,svetci i praznici...

"SVAŠTARA-svašta nešta"

Amaterski slikar Pero Popić

Fotografije,slike,slikice...