GOOGLAJ i pretražuj svašta nešta

srijeda, 28. ožujka 2012.

OSTEOPOROZA - spriječite tu opaku bolest dok je vrijeme !

Što je to uopće OSTEOPOROZA ?

Osteoporoza- je kronični,sistemski progresivni poremećaj koštanoga sustava čovjeka .

Osteoporoza je karekterizirana smanjenom koštanom masom i promjenama mikro arhitekture,što uzrokuje povećan rizik za prijelom i sklonost prijelomima čak i pri vrlo malim ozljedama i laganim padovima.

Osteoporoza je bolest koja započinje u ranoj mladosti a većinom se prezentira tek u zreloj starosnoj životnoj dobi čovjeka,zato trebamo znati dok smo mladi što je to uopće osteporoza,kako ju spriječiti i kako nastaje.....?


Da nebi oboljeli od osteoporoze u starosti trebamo već od rane mladosti pa sve do 30. godine svoga života imati zdrave životne navike i hraniti se prehranom bogatom kalcijem i vitaminom D ( izvor vitamina D za naše kosti je izlazak van na SUNECE i sunčeve zrake ),osteporoza se spriječava i optimalnim unosom bjelančevina i smanjenim unosom soli,treba prestati pušiti,smanjiti unos kave ( najviše 2 šalice na dan ), smanjiti unos alkohola ( ne više od 2 pića na dan ),krećite se što više i općenito se hranite zdravom hranom koja je bogata prirodnim vlaknima a ne kemiskim tvarima, razvijate od rane mladosti od djetinstva zdrave životne i prehrambene navike nap : kada je hladno toplo se obucite i nemojte hodati napola goli...jer to povećava rizik da dobijete osteoporozu,reumu...

Izbjegavajte konzumaciju BRZE HRANE i gaziranih pića jer ometaju apsorbciju kalcija u organizmu.

Vodite računa da nebudete ANOREKSIČNI i previše mršavi jer MRŠAVE OSOBE izložene su većem riziku za nastanak i razvoj osteoporoze u zreloj dobi-starosti.

Unosite u svoj organizam puno kalcija hranom,jedite što više mljeka,mlječnih proizvoda,voća i povrća a ako Vam mlječni proizvodi smetaju i izazivaju alergije onda koristite proizvode bez laktoze i unosite kalcij u svoj organizam putem nadomjestaka koje možete kupiti u svim ljekarnama ili apotekama .


Osteporoza često dugo ostaje neuočljiva,jer je to bolest bez jasnih simptoma.

Većinom se zanemaruje podmukla bol i umor u leđima,a tek se na usputnom RADIOLOŠKOM NALAZU utvrdi osteoporotični prijelom .Najčešće to budu prijelomi kralješka,ručnoga zgloba, vrata,bedrene kosti i nadlaktice,te goljenične kosti .

Smanjenje tjelesne visine(preduge nogavice svojih starih hlača) za 2-3 cm,bol u leđima sa stvaranjem grbe,prvi su znaci osteoporoze .Prijelom trupa kralješka može se otkriti nakon nagle boli u leđima, a kalabirani kralježak može uzrokovati GRBU NA LEĐIMA- a zovemo ju udovičina grba .

Radiološko snimanje je preporučljivo ako sumljate na osteporotične prijelome,ako Vam je se tjelesna visina smanjila za 2-3 cm,ako osjećate akutnu bol u leđima onda svakako napravite još i DXA NALAZ.

DXA METODA - je jedna od vrsta denzitometrija kojom procjenjujemo koštanu masu tijela i utvrđujemo osteoporozu.

Mineralna gustoća kostiju ili BMD mjeri se u područiju slabinske ili lumbalne kralježnice,vrata bedrene kosti(kuk) i donje trećine palčane kosti.Metoda je pouzdana,doze zračenja su vrlo male, kratko traje 5-10 minuta,nije potrebna extra priprema niti skidanje odjećei što je najvažnije bezbolna je metoda.

Ostale 2 vrste denzitometrije su : kvantitativni ultrazvuk-UZV denzitometrija i broj 3) CT uređaj-oni su precizni,skupi i s povećanom dozom zračenja .

1 komentar:

Komentirajte,pitajte i predlažite svoje ideje i prijedloge za ovaj blog...rado ću odgovarati u što kraćem roku...hvala,autor bloga !

Slikar amater Pero

Slikar amater Pero
Kuća u Velikoj Bukovici,BiH

Slikar amater P.P

Slikar amater P.P
"Selo i seoski ambijent ribolovaca"

Recepti i jela moje mame

Razmišljanja maloga čovjeka

PREPUSTI SE BOGU